Reklama


Poprzedni temat «» Następny temat
INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM327 OBD2
Autor Wiadomość
rafaelo89 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 122
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-17, 11:42   INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM327 OBD2

Witam,
Posiadam Seata Cordob? 6L 2004 r 1.4 16V benzyna 75 km.
Mam problem z po??czeniem przez INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM327 OBD2 zakupiony na aliexpress, mianowicie w ogóle u mnie nic nie czyta a u brata w oplu astrze H wszystko ?miga.
To ju? jest 3 który sprawdza?em i u mnie nie dzia?a, mam nawet kabel VAG KKL i raz dzia?a a czasami strasznie d?ugo si? ??czy i nie po??czy.
Gdzie tu jest problem?? Mój komputer pok?adowy jest uszkodzony czy co si? dzieje?
Bardzo prosz? o pomoc.
 
     
Bogdan 
Forumowicz



Rok produkcji: 2005 1.9 SDI (ASY)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 57
Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 606
Skąd: Jastrz?bie-Zdrój
Wysłany: 2017-09-17, 11:56   

Je?eli w innych autach dzia?a, a tylko u Ciebie s? problemy to wniosek mo?e by? tylko jeden. Co? nie tak z Twoim autem. Przyczyn mo?e by? sporo. Najlepiej zacz?? od najprostszych. Np. mo?e by? uszkodzone samo gniazdo OBD. Znajomy mia? bardzo podobny problem i okaza?o si?, ?e jaki? pin wysun?? si? i nie kontaktowa?. Albo wi?zka z OBD gdzie? nie kontaktuje na kostkach.
Jeszcze jedno pytanie. Czy pod??cza?e? jaki? oryginalny interfejs i jak wtedy wygl?da?a komunikacja? A mo?e kto? z Twoich znajomych ma kabelek?
Szkoda, ?e jeste? do?? daleko bo móg?bym pod??czy? mój VCDS. Je?eli masz ochot? to dzisiaj w Rybniku o godz. 15,30 mamy spota Passatów(punkt zborny to parking przy basenie na ul. Gliwickiej-w pobli?u stadionu ROW-o godz. 15,45 zmieniamy miejscówk?). Ka?dy jest mile widziany-nawet niepassatowcy http://forum.vw-passat.pl/forum.php
_________________
Nie dyskutuj z idiot?, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu, a pó?niej pokona do?wiadczeniem
 
     
rafaelo89 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 122
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-17, 12:39   

na moim kabelku VAG KKL z allegro polaczyc sie zawsze polaczy ale nie wszystkie funkcje sie polacza, np z ukladem ABS raz sie polaczy a pozniej z 3 razy nie polaczy.
Test wskaznikow dzila zawsze ,i laczy sie z radiem bez problemu ale inne funkcje pruboje kilkakrotnie sie laczyc i nie da sie.
Na oryginalnym nigdy nie probowalem bo nikt nie ma niestety. :(
 
     
Bogdan 
Forumowicz



Rok produkcji: 2005 1.9 SDI (ASY)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 57
Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 606
Skąd: Jastrz?bie-Zdrój
Wysłany: 2017-09-18, 09:19   

O ile pami?tam auta koncernu VAG od ok. 2002 r s? ju? obs?ugiwane przez magistral? CAN, wi?c w KKL nie ma szans si? skomunikowa?. Musia?by? zaopatrzy? si? w kabelek obs?uguj?cy szyn? CAN (z angielskiego Controller Area Network - szeregowa magistrala komunikacyjna). A Twoja Cordoba(podobnie jak moja) obs?uguje K+CAN. I tak jak piszesz, na Twoim kabelku cz??? bloków wtedy b?dzie dzia?a?(po K), a cz??? nie(po CAN). Nast?pnym razem zanim kupisz dok?adnie wypytaj sprzedawc? czy kabelek obs?u?y Twoje auto. Uniknie si? wtedy rozczarowania.
_________________
Nie dyskutuj z idiot?, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu, a pó?niej pokona do?wiadczeniem
 
     
rafaelo89 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 122
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-18, 14:55   

W?a?nie przed zakupem pisa?em ze sprzedawc? i gwarantowa? mi ?e musi dzia?a?.
To jaki kabelek powinnem kupi?? Mo?esz co? poleci??
A z t? szyn? CAN s? tez interfejsy bezprzewodowe??
 
     
Bogdan 
Forumowicz



Rok produkcji: 2005 1.9 SDI (ASY)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 57
Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 606
Skąd: Jastrz?bie-Zdrój
Wysłany: 2017-09-18, 19:56   

Oto dwa pierwsze z brzegu: http://allegro.pl/vag-com...5389786246.html
http://allegro.pl/vag-com...5389786246.html
Nie wiem czy s? bezprzewodowe. Wa?ne ?eby obs?ugiwa? szyn? K i CAN. Ja u?ywam VCDS i on obs?uguje oba te protoko?y. Podobno mo?na spotka? VCDS Lite
_________________
Nie dyskutuj z idiot?, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu, a pó?niej pokona do?wiadczeniem
 
     
rafaelo89 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 122
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-19, 14:36   

Ale to na pewno ten kabelek K+CAN b?dzie ju? normalnie dzia?a??
Wszystkie ju? opcje powinny by? dost?pne??

Tutaj na aliexpress znalaz?em o ponad po?owe taniej ten kabelek.

https://pl.aliexpress.com/item/Professional-VAG-diagnostic-tool-Super-VAG-K-CAN-1-4-vag-kcan1-4-obdii-vag-k/32794906842.html?spm=a2g17.search0104.3.81.jrorV6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10065_10151_10068_10344_10342_10343_10340_5460016_10341_5470016_10304_10307_10301_10137_10060_10155_10154_10056_10055_10054_10059_100031_10099_10338_5380016_10339_10103_10102_440_10052_10053_10142_10107_10050_10051_10171_10326_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_143_10312_10313_10314_10078_10079_10073-10102,searchweb201603_17,ppcSwitch_5&btsid=4dd58d39-5065-4ee3-867d-bcabce31db7f&algo_expid=569e7bc9-b156-41e4-bb6f-6ef79597ea2f-10&algo_pvid=569e7bc9-b156-41e4-bb6f-6ef79597ea2f
 
     
Bogdan 
Forumowicz



Rok produkcji: 2005 1.9 SDI (ASY)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 57
Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 606
Skąd: Jastrz?bie-Zdrój
Wysłany: 2017-09-19, 19:59   

Teoretycznie powinien wspó?pracowa?. Pytanie zasadnicze czy b?dzie wspó?pracowa? z innymi programami diagnostycznymi grupy VAG takimi jak np. PolskiVAg 4.9 czy VWtool, który jest nie do??, ?e po polsku to jest programem czysto diagnostycznym(porównywalnym z serwisowym ASO). Natomiast sam Commander to program przeznaczony g?ównie do programowania czyli odczytu i korekcji parametrów silnika czy korekty licznika, a nie diagnostyki auta. I teraz pytanie czy te programy s? do??czone do kabelka(za wyj. Commander 1.4). Kolejna sprawa to system operacyjny komputera. Z tego co mi wiadomo to mo?liwo?ci Commandera ko?cz? si? na WinXP i mo?e(?) Win7.
Tak wi?c sam widzisz, ?e sprawa nie jest tak prosta jak by si? wydawa?o na pierwszy rzut oka. A w przypadku Alliexpress raczej u sprzedawcy nie znajdziesz wsparcia technicznego.
_________________
Nie dyskutuj z idiot?, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu, a pó?niej pokona do?wiadczeniem
 
     
rafaelo89 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 122
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-20, 14:39   

Ja posiadam Win 7 a co do programów to chyba idzie ?ci?gn?? z neta odpowiednie programy i powinien chyba wsz?dzie ?miga? kabelek.
A to dobrze ?e mam to K+CAN? mój brat ma m?odsze auto i na to wychodzi ze on ma samego CAN-a tak?
 
     
Bogdan 
Forumowicz



Rok produkcji: 2005 1.9 SDI (ASY)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 57
Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 606
Skąd: Jastrz?bie-Zdrój
Wysłany: 2017-09-23, 09:49   

CAN jest wprowadzony w autach, zale?nie od marki, chyba ju? od ok 2000r(oczywi?cie mog? si? myli?). CAN, najpro?ciej ujmuj?c, to jest takie co?: auto ma centralny komputer, który obs?uguje wszystkie modu?y elektroniczne(elektryczne). K z kolei ma osobne protoko?y do ka?dego modu?u elektronicznego. Np. klima, ABS, radio, airbag itd. w CAN s? w jednym miejscu(centralny komputer), a w K ka?dy z tych modu?ów jest osobno. Oczywi?cie jest to spore uproszczenie, ale tak mniej wi?cej to dzia?a. A czy jest to dobre? No jest nowsze i nowocze?niejsze. W naszych Cordobach(w Ibizach) jest "mieszany" system czyli cz??? protoko?ów idzie po CAN, a cz??? jest po K.
Co do oprogramowania to zapewne mo?na zdoby? w sieci i z du?ym prawdopodobie?stwem powinno ?miga?, ale... no w?a?nie zawsze istnieje jakie? ale. Ja jak pisa?em wcze?niej pos?uguj? si? VCDS i mój kabelek nie obs?uguje ?adnego innego oprogramowania, a wr?cz mo?e ulec uszkodzeniu. Starsze kabelki s? w zasadzie tzw. "idiotoodporne" i nie uszkodzisz ich, a jedynie mo?e nie funkcjonowa?. Na licznych forach czyta?em, ?e czasem si? mo?e si? zdarzy?, ?e jedna instalka dzia?a, a inna nie-tego samego programu. Wa?ne ?eby kabelek obs?ugiwa? nie tylko Commandera, który s?u?y do czego? innego ni? diagnostyka auta. Co do systemu operacyjnego komputera to wi?kszo?? dzia?a na WinXP, ale nie wszystkie chc? wspó?pracowa? z wy?szymi systemami.
_________________
Nie dyskutuj z idiot?, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu, a pó?niej pokona do?wiadczeniem
 
     
rafaelo89 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 122
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-24, 14:35   

to zaryzykuje i kupie ten kabelek z aliexpress i sciagne z neta programiki i sie pobawie :) dzieki za wszystkie odpowiedzi
 
     
Bogdan 
Forumowicz



Rok produkcji: 2005 1.9 SDI (ASY)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 57
Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 606
Skąd: Jastrz?bie-Zdrój
Wysłany: 2017-09-25, 12:49   

Nie wiem dlaczego, ale nie mog? Ci odpowiedzie? na PW, st?d odpowied? na ogólnym.
Tak, ?wieci si? tylko jedna kontrolka i o ile pami?tam to przy za??czeniu mijania zapala si? pod?wietlenie licznika. Co do si?owników nigdy si? nie zastanawia?em. U mnie, a w?a?ciwie u syna, jest standardowa podpórka(pr?t). Zapewne taka sama jak u Ciebie. Co do d?ugo?ci to wydaje mi si?, ?e trzeba by by?o zmierzy? odleg?o?? od miejsc montowania tych si?owników, a je?eli chodzi o si?? to wydaje mi si?, ?e je?eli uda si? dopasowa? nawet z innego auta(byle pasowa?a d?ugo??) to powinno zadzia?a?.
_________________
Nie dyskutuj z idiot?, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu, a pó?niej pokona do?wiadczeniem
 
     
servusan 
Forumowicz


Rok produkcji: 2004
Dołączył: 22 Wrz 2016
Posty: 23
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-23, 07:47   

Sprawd? zasilania na z??czu obd.
____________________________
http://plusgum.pl/blog/20...glosnosc-opony/
 
     
.::Pani Reklama::.


Dolaczyl : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z Forum



baner_cordobaklub.png



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Właœciciel: CordobaKlub.pl edit by DeX